ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Πως πραγματοποιείτε η διαδικασία των εξετάσεων;

 

 Την ημέρα που έχει ορισθεί ημερομηνία εξέτασης, ο υποψήφιος καλείται σε θεωρητική και πρακτική δοκιμασία. Οι εξετάσεις συνήθως διενεργούνται κάθε Τετάρτη κατά τη διάρκεια του έτους, και σε ορισμένες περιπτώσεις (λόγω αυξημένης δραστηριότητας) και τις Παρασκευές, τη θερινή περίοδο.

 

Ποιο αναλυτικά:

 

· για τη θεωρητική εξέταση

Δίνεται στο κάθε υποψήφιο ένα ερωτηματολόγιο είκοσι ερωτήσεων, όπου πρέπει να απαντηθούν σωστά τουλάχιστον οι δεκαοκτώ, δίνοντας δηλαδή δικαίωμα δύο λαθών. Ο υποψήφιος θα πρέπει να επιτύχει στην γραπτή εξέταση, ώστε να μπορέσει να περάσει στη πρακτική δοκιμασία.

 

· για τη πρακτική εξέταση

Η εξέταση χωρίζεται σε δύο σκέλη, το πρώτο αφορά εξέταση στο Ναυτικό Χάρτη, όπου ζητείται από τον υποψήφιο χειριστή να πραγματοποιήσει ανάγνωση χάρτου, χάραξη πορείας, μέτρηση απόστασης, εύρεση στίγματος και αναγνώριση φαρικού συστήματος. Το δεύτερο σκέλος αφορά χειρισμούς με το σκάφος. Για να συνεχίσει όμως ο υποψήφιος στο δεύτερο σκέλος, απαραίτητη προϋπόθεση είναι, ο υποψήφιος να έχει επιτυχώς περάσει την εξέταση του ναυτικού χάρτη, σε αντίθετη περίπτωση δεν συνεχίζει και του ορίζεται νέα ημερομηνία για πρακτική εξέταση. Σε περίπτωση που επιτύχει τότε επιβιβάζεται στο σκάφος για να πραγματοποιήσει τους χειρισμούς που θα του υποδείξουν οι εξεταστές. Στο σημείο αυτό έχουμε ένα μικρό “σωσίβιο”, σε περίπτωση που ο υποψήφιος αποτύχει στη διαδικασία χειρισμού, επανεξετάζεται στον χάρτη, εάν επιτύχει επανεξετάζεται και στους χειρισμούς. Οι χειρισμοί αφορούν προδέτηση, πρυμνοδέτηση, πλάγιοδέτηση, παραβολή σε σκάφος και διάσωση ναυαγού. Κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας, ο εξεταστής κάνει ερωτήσεις θεωρίας που αφορούν ναυτιλία, ασφαλή ναυσιπλοία, επίδειξη σωστικών και μηχανολογία.

Επιτυχής υποψήφιος θεωρείται αυτός που έχει φέρει εις πέρας όλο το κύκλο της εξέτασης!

 

Τι πρέπει να έχω μαζί μου την ημέρα της εξέτασης;

 

Την Αστυνομική Ταυτότητα ή το διαβατήριο  και το σημείωμα εξέτασης από το λιμεναρχείο.

 

Πότε και που πραγματοποιούνται οι εξετάσεις;

 

Εξετάσεις πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη (συνήθως) και ορισμένες Παρασκευές κατά τη διάρκεια του έτους. Οι ημερομηνίες εκδίδονται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά και οι εξετάσεις πραγματοποιούνται στη Δ’ Μαρίνα Γλυφάδας.

 

Με τι σκάφος θα κάνουμε μάθημα και ποιές μέρες/ώρες;

 

Η σχολή μας έχει στη διάθεσή σας ένα σύγχρονο Γαλλικό, ανοιχτής θαλάσσης σκάφος μήκους 5,5 μέτρων με 100 ίππους μηχανή της Suzuki, φυσικά!

Τα μαθήματα κανονίζονται σύμφωνα με το χρόνο που διαθέτετε, εκτός Κυριακής.

 

Που πραγματοποιείται η θεωρητική διδασκαλία;

 

Η θεωρητική εκπαίδευση πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις τις σχολής σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα διδασκαλίας με σύγχρονα οπτικοακουστικά συστήματα, καθώς και όργανα ναυτιλίας και εξοπλισμό για να εξοικειωθείτε με αυτόν.

 

Τι σκάφος μπορώ να οδηγήσω με την άδεια χειριστή ταχύπλοου σκάφους;

 

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο κάτοχος άδειας χειριστή ταχύπλοου σκάφους μπορεί να κυβερνήσει σκάφος μέχρι είκοσι μέτρα αν είναι νοικιασμένο (πρέπει να υπάρχει και ναυλοσύμφωνο), αν είναι ιδιόκτητο μέχρι 100 κόρους  (ο κόρος είναι μονάδα υπολογισμού εσωτερικού χώρου. 1 κόρος = 2,83 κυβικά του μέτρου).

 

Μετά την απόκτηση της άδειας χειριστή υπάρχει η δυνατότητα περαιτέρω εκπαίδευσης;

 

Φυσικά και υπάρχει! Η σχολή διοργανώνει μαθήματα ανοιχτής θάλασσας :

· με το εκπαιδευτικό, το οποίο ενδείκνυται για ανοιχτή θάλασσα

· με ναυλωμένο φουσκωτό μεγάλου μήκους

· ακόμα και με cruiser

 

Υπάρχει περιορισμός στα ναυτικά μίλια με την άδεια χείριστού ταχυπλόου;

 

Όχι δεν υπάρχει τέτοιος περιορισμός.

  Μετά το δίπλωμα ταχυπλόου, μπορώ να σας συμβουλευτώ για οτιδήποτε έχει σχέση με τον όρο σκάφος, θάλασσα, ασφαλή ναυσιπλοΐα κτλ. ;

Με ή χωρίς το δίπλωμα είμαστε εδώ να μας συμβουλευτείτε και να σας βοηθήσουμε ανά πάσα στιγμή.

 

Στο δικό μου σκάφος μπορείτε να μου κάνετε μαθήματα;

 

Ναι, και μάλιστα κάτι τέτοιο θα βοηθούσε και στη καλύτερη εξοικείωσή σας, σε θέματα χειρισμού αλλά και προς αποφυγή διαφόρων ζημιών που προέρχονται από λανθασμένους χειρισμούς.